Aktivisti iz Hrvatske posjetili Memorijalni kompleks i spomen sobu “Veljaci” u Bratuncu

Danas je, oko 300 građana Zagreba, Splita i Dubrovnika, prvenstveno članova nevladinih organizacija, studenata ali i drugih građana, posjetilo Memorijalni kompleks i Spomen sobu “Veljaci” u Bratuncu.

Ovom prilikom je, u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženja logoraša Bratunac, organiziran prihvat gostiju, upriličen prigodan program te održan historijski čas na temu zločina nad građanima Podrinja ali i Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995.

Ova posjeta, kojoj je, kao i drugim sličnim aktivnostima Saveza logoraša u BiH, osnovni cilj očuvanje kulture sjećanja i podsjećanje na zločine počinjene nad građanima Bosne i Hercegovine kako se slično zlo ne bi ponovilo, plod je saradnje sa Vijećem Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba ali i drugim organizacijama sa prostora Republike Hrvatske.

Sa našim današnjim gostima, za predstojeći period, planirano je niz zajedničkih aktivnosti, prvenstveno s ciljem očuvanja kulture sjećanja ali su dogovoreni i drugi oblici saradnje.