U Bugojnu prikazan dokumentarni film Saveza logoraša u BiH “Djeca iza žice”

U organizaciji Saveza logoraša u BiH, Udruženja logoraša Bugojno, Udruženja građana “Porodice stradalih Vrbanja ’93” i Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, a u sklopu manifestacije “Vrbanja 1993-2017.-Šehidima dova, živima opomena”, u Bugojnu je dana 26.07.2017. godine, prikazan dokumentarni film Saveza logoraša u BiH “Djeca iza žice”.
Film “Djeca iza žice” traje 66 minuta, četvrti je po redu dokumentarni film Saveza logoraša u BiH i govori o maloljetnicima koji su, u periodu 1992-1995., prošli golgote u logorima na teritoriji Bosne i Hercegovine, u kojima su, kao i punoljetne osobe, bili izlagani istim pa čak i težim strahotama i mučenjima.
Neki od njih su otkupljivanjem izašli iz logora i ostali živi, neki su bili svjedoci najtežih zločina a neki su, od posljedica mučenja ostali trajni invalidi. Film obrađuje priče maloljetnih logoraša iz Goražda, Višegrada, Bosanskog Novog, Prijedora, Jajca, Vlasenice, Viteza, Prozora i Stoca.
Prema podacima Saveza logoraša u BiH, kroz logore je, u periodu 1992-1995., prošlo oko 20000 maloljetnika, a u logorima je ubijeno njih oko 1000.
Brojni počinitelji najtežih oblika zločina nad djecom ni do danas nisu procesuirani.