U Prozoru premijerno prikazan dokumentarni film “Živi štit”

Dana 07.08.2017. godine, u prepunoj sali Doma kulture u Prozoru, premijerno je prikazan peti po redu dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Živi štit”.

“Živi štit” je priča o logorašima koji su, suprotno međunarodnim standardima, odnosno zakonima i običajima ratovanja, ali i civilizacijskim vrijednostima, tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995., grubo zloupotrebljavani kao sredstvo za ostvaranje vojnih ciljeva.

Film je potresno svjedočenje o stotinama ubijenih logoraša, koji nisu imali sreću da prežive štitove, o desetinama onih nad kojima su, nakon neuspjelih borbenih operacija, izvršene egzekucije i strijeljanja ali i o preživjelim žrtvama ovog gnusnog čina i njegovim posljedicama koje su i danas itekako prisutne.

Tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995., zabilježeno je i na desetine slučajeva odvođenja maloljetnika u žive štitove, a mnogi od njih nisu preživjeli.

Film je sniman na autentičnim lokacijama širih i užih područja Doboja, Mostara, Rogatice, Sarajeva, Prozora i drugih gradova, a u njemu učestvuje 12 logoraša koji su preživjeli živi štit.