Obilježena godišnjica zločina nad građanima Stupnog Dola i Vareša: Stupni Do je tragedija Bošnjaka i općine Vareš

Nikad nećemo prestati tražiti odgovornost. Oni koji su radili u ime nekoga i u nečije ime nikad neće imati podršku u Varešu, poručio načelnik Zdravko Marošević

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka. U jutro 23.oktobra 1993. pripadnici specijalne postrojbe Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, ubili su 38 civila. Među njima 17 žena i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvoipogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić.
U ovom stravičnom zločinu 11 osoba su žive zapaljene i izgorjele u jednoj od kuća. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Istog dana, u Varešu je zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, a sedam osoba je ubijeno među kojima i starica Esma koja je imala 80 godina.

Uz obilazak mezarja stradalih u Stupnom Dolu, Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju u Varešu, položeno je cvijeće na spomen-česmu, te održan marš mira Trasa spasa Stupni Do 23.10.1993. – 23.10.2017.

Dan ranije udruženje logoraša 23. Oktobar 1993. Vareš imalo je okupljanje u sali Mješovite srednje škole Nordbat-2, održan je i mimohod sjećanja, obilazak mezarja žrtava u Varešu – Glavica te upriličena komemorativna sjednica u sali Općine Vareš.

– Ponavljam stalno, a to je moja generalna poruka za sve, oni ljudi i narodi koji ne pamte prošlost, ne pamte povijest, sve što se desilo i loše i dobro, oni nemaju šansu za budućnost. Stupni Do je tragedija bošnjačkog naroda, tragedija Vareša, sve nas je ta tragedija na jedan način vratila duboko nazad. Danas pokušavam da izađem iz toga, da vratimo osmjeh na lice, ali svakako da se sjećamo žrtava, da tražimo odgovornost. Nikad nećemo prestati to jer oni koji su radili u ime nekoga i u nečije ime zaista nikad neće imati nikakvu podršku u Varešu. Kao načelnik općine Vareš ću uvijek stajati uz svoj narod i za Stupnodolce koji su prošli težak put ali koji pokazuju da se znaju izdići iz te tragedije, u sebi je nositi, žaliti i patiti, ali svakako gledati u svijetlu budućnost, kazao je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

Emir Likić, predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do, je naglasio je da je na ovaj dan prije 24 godine Vareš doživio najveću ljudsku istorijsku kataklizmu od svog postanka.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković u svom obraćanju naglasio je da je obaveza nas preživjelih da čuvamo sjećanje na nedužne žrtve stravičnog zločina u Stupnom Dolu ali i sve žrtve zločina počinjenih u periodu 1992-1995., te da ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti da generacije koje dolaze poslije nas zadesi ista ili slična zla sudbina.

(Izvor: Oslobođenje.ba)