U Sanskom Mostu održan hitan sastanak s ciljem stabilizacije stanja u Udruženju logoraša Sanski Most

Danas je, u Sanskom Mostu, održan hitan sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda: razmatranje stanja u Udruženju logoraša Sanski Most koje je zateklo novo rukovodstvo nakon što je sa pozicije predsjednika udruženja razriješen Nihad Ključanin.

Sastanku, kojeg je sazvao načelnik općine Sanski Most prof. Faris Hasanbegović, prisustvovali su predsjednik Saveza logoaraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković, novoizabrani predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Osman Talić, te sekretar i dio članova Upravnog odbora Udruženja logoraša Sanski Most.

Podaci izneseni od strane novog rukovodstva udruženja sanskih logoraša na današnjem sastanku su poražavajući. Naime, bivši predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Nihad Ključanin, iza sebe je, nakon nepunih 13 godina na čelu udruženja, ostavio pravu pustoš.
Nerad, nemar i neodgovornost, svađe i prepucavanja kojima je taj nerad nastojao prikriti, loša ili bolje reći nikakva koordinacija i saradnja, loše informiranje, odnosno dezinformiranje i samovolja bivšeg predsjednika dovele su Udruženje logoraša Sanski Most na rub propasti.

Dug Udruženja logoraša Sanski Most nastao u toku njegovog mandata iznosi preko 33.000,00 KM. Pored duga koji se odnosi na 48 plata sekretaru udruženja te poreza i doprinosa na iste, udruženje ima i značajan poreski dug, zbog kojeg mu je, u dva navrata, Poreska uprava blokirala transakcijski račun. Značajna su i dugovanja po osnovu telefonskog i internet priključka, koji su kancelariji udruženja već odavno isključeni, ali i dugovanja po drugim osnovama zbog kojih je opstanak udruženja već dugo pod znakom pitanja.

Iako su se sudionici sastanka složili da je situacija izuzetno teška, dogovoreni su određeni zajednički koraci koji bi trebali doprinijeti spašavanju i stabilizacij Udruženja logoraša Sanski Most.

Po riječima načelnika prof. Farisa Hasanbegovića, u budžetu općine su, za tekuću godinu, bila planirana određena sredstva, s tim da je operativnost istih bila uvjetovana usklađivanjem stanja u udruženju sa zakonom i internim aktima, odnosno njegovim dovođenjem u red.
Istakao je da nikada nije bilo prepreka da općina podrži rad Udruženja logoraša Sanski Most, na što je, u krajnjem slučaju i obavezna, ali da, nažalost, od strane udruženja prema općini, u toku njegovog mandata nikada nije upućen niti jedan dopis niti tražen bilo kakav oblik podrške. Određena sredstva su, kako je naveo načelnik, već isplaćena na račun Udruženja logoraša Sanski Most.

Potom se predsjednik Saveza posebno se sastao sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Udruženja logoraša Sanski Most, koji su izrazili opredjeljenje za rad te maksimalan angažman i borbu s ciljem pružanja podrške i doprinosa razriješenju problematike populacije logoraša u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Mešković je obećao da, obzirom na opredjeljenje i maksimalno ozbiljan pristup novoizabranog rukovodstva s ciljem rješavanja nagomilanih problema u Udruženju logoraša Sanski Most, ni podrška Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini neće izostati.

Upravni odbor Udruženja logoraša Sanski Most se, kako su naveli, ograđuje od svih istupa, izjava i djelovanja bivšeg predsjednika udruženja Nihada Ključanina.