U Stocu prikazan dokumentarni film “Djeca iza žice”

U okviru programa obilježavanja godišnjice zločina u Stocu, 03.08.2017. godine je, na platou Stare tepe u Stocu, prikazan dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Djeca iza žice”.

Projekciji je prisustvovao veliki broj preživjelih logoraša, članova porodica ubijenih, nestalih i preminulih logoraša i drugih građana.

Aktivnosti u povodu obilježavanja godišnjice zločina u Stocu, koji organiziraju Savez logoraša u BiH, Savez udruženja logoraša Hercegovačko-Neretvanskog kantona i Udruženje logoraša Stolac, biće nastavljene 04.08.2017. godine, okupljanjem, prigodnim programom i polaganjem cvijeća ispred objekta “Koštana bolnice” u Stocu, koja je 1993. godine bila pretvorena u logor u kojemu je, strašnim torturama, bilo podvrgnuto između 3000 i 3500 logoraša, od kojih mnogi nisu preživjeli.

I danas se o zločinima počinjenim u periodu 1992-1995. u Stocu vrlo malo zna i govori, što je zasigurno jedan od razloga sporosti procesuiranja značajnog broja direktnih izvršilaca ali i naredbodavaca zločina, te apelujemo na preživjele logoraše ali i druge građane koji imaju informacije o počinjenim zločinima i njihovim izvršiteljima da iste proslijede nadležnim organima.